Tanja Simic Queiroz

Tanja Simic: photo by Mila Basma for the movie "The Lost" by Reynold Reynolds.

Biografija

Tanja Simic, mezosopran rodjena u Makarskoj, Hrvatska, prepoznatljiva je po svojoj bogatoj i toploj boji glasa te izrazitoj glumackoj sposobnosti.

Osnovnu glazbenu skolu - glasovir, zavrsila je u Makarskoj a srednju glazbenu gimnaziju – smjer solo pjevanje u Splitu. Diplomirala je i magistrirala na Mannes College of Music u New Yorku. 2004, sa stipendijom za nadarene studente. Za vrijeme studija primljena je u prestizni operni program gdje je pjevala i glumila u mnogim opernim scenama i ulogama kao sto su: Cherubino, Marcellina, Hänsel, Tisbe, Dorabella, Carmen i Sesto.

U godini 2010 i 2011 pjevala je uloge kao sto su: Maggie u «The Gift of Magi» D.Contea s Berlin International Opera, zatim Sally u operi «A Hand Of Bridge» S.Barbera, te Mrs.Nolan u operi «The Medium» G.Menotija, i Imelda u operi «Oberto» G.Verdija s Berliner Opern Gruppe.

Nastupala je kao sudionica Festivala Musica Mallorca na koncertima u Teatru Principal da Palma de Mallorca 2010 te u Brandeburger Teatru 2009.

Kao jedna od pobjednika Rehinsberg Kammer Oper natjecanja pjevala je na njihovom ljetnjem festivalu 2009 na mnogobrojnim koncertima te u ulozi Satira u «Satyrspiel» od S.Matthusa. U srpnju 2004. odabrana je za sudjelovanje u opernom programu IVAI u Puerto Ricu, vodjenog od svjetskih glazbenika iz Metropolitan Opere N.Y. Iste godine primila je Artist International Award sa solistickim koncertom u Weill Hallu u Carnegie Hallu.

Tanja je primila Award na New Jersey Alliance natjecanju 2002 te je nastupala na Le Belle Epoque Festivalu u New Yorku, i na Bach Festivalu 2000 u New Yorku.

Tanja je pjevala ulogu Maggie u njemackoj premijeru Opere «The Gift of Magi» 2010. te Svjetske premijere: solo ulogu u Simfoniji «Vor den Verstummen» H.Weissa u Berlinu 2008. Uloga Vile u Operi «Sirena» od P. Sise u Dubrovniku 2008 te «Pjesme» Pedra Moraire 2000 u N.Y. U Portugalu Tanja je pjevala sa orkestrima Alto Solo u dijelima kao sto su: A. Vivaldi: Gloria, A. Honegger: Le Roi David, W.A.Mozart: C mol misa te Vespere solennes de Confesorre k 339.

Tanja Simic je uz operu priznata koncertna i lieder pjevacica.

Nastupila je na mnogim solistickim koncertima u SAD-u, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Njemackoj, Portugalu i Spanjolskoj sa slijedecim pianistima: Dunja Robotti, Madalina Pasol, Kanako Nakagawa, John Lidal Glen Morton, Orly Alonso, Leo Shih, te s gitaristom Mislavom Rezicom i Miroslavom Loncarom.

Suradjivala je s dirigentima: Lothar Zagroshek, Nicholas Kraemer, Toshihisa Okamoto,Marzio Conti, Pedro Ramos, Paulo Lourenco, Jürgen Bruns, Felix Krieger, Roland Mell, Zlatan Srzic, Olav Kröger, Kevin McCutcheon, Sung Jin Hong, Ted Taylor, Joseph Colaneri.

Pjevala je i glumila umjetnickim filmovima i djelima Barbare Bertenfiler, Jorga Queroza, Juliana Rosenfeldta i Reynolda Reynoldsa.

Kroz svoje dosadasnje skolovanje pjevanja, Tanja je ucila od profesora: Branke Ristic, Lorraine Nubar, Ruth Falcon, Beth Roberts, Abbie Furmansky, John Norris,Thomas Michael Allen and Donna Morein.

Od 2013, Tanja Simic zivi i radi u Lisabonu gdje ima i svoj privatni studio pjevanja.

Glazbene kritike:

Karin Coper, «Orpheus Magazine» 2010:
«Tanja Simic izdvaja se od ostalih pjevaca sa svojom individualnoscu, tehnicki dobro izradjenim mezosopranom te Darsteller glumackom pojavom.»
(S. Barber: opera «A Hand of Bridge», Svibanj 2010)

Zlatko Stahuljak, «Vjesnik.hr» 2008:
«Tanja Simic, mezosopran sa predivnim i voluminoznim glasom.»
(P.Sisa: opera «Sirena», Kolovoz 2008)

Mark Greenfest, «Brooklyn Heights Press» 2004:
«Tanja Simic ima izvanrednu scensku pojavu. Ona zna nositi glas koji je vec sada bogat, ekspresivan, njena dikcija je cista i artikulirana, njen raspon glasa je dobro moduliran i s lijepim cak predivnim tonom.»
(Carnegie Hall, Weill Recital hall, Solisticki koncert, Veljaca 2004)